12 spanske landmænd på besøg hos Spiras
Der er både ligheder og også markante forskelle, når det gælder mælkeproduktion i Spanien og Danmark. Det kunne 12 mælkeproducenter fra Galicien konstatere ved et par gårdbesøg på Rødding- og Skodborgegnen.
Det hører til sjældenheder, at der tales spansk på gangene hos Spiras på Billundvej i Vojens.
Ikke desto mindre var det tilfældet, da 12 spanske landmænd indledte deres inspirationstur i Danmark hos Spiras. Efter en indflyvning til dansk landbrug og mælkeproduktion på kontoret i Vojens var der besøg hos et par mælkeproducenter ved Skodborg- og Røddingegnen.
Kontakten mellem de spanske landmænd og Spiras er skabt gennem driftsøkonomikonsulent Jens Toksvig Bjerre, Spiras, og Pablo Carro, direktør i Animalvit, som fremstiller foder- og ernæringsprodukter. Begge leder hver deres nationale gruppe af mælkeproducenter i netværket European Diary Farmers (EDF), hvor der deles økonomital for mælkeproduktionen mellem de europæiske lande.
Gæsterne fra Spanien er alle mælkeproducenter fra Galicien. Mere end 40 procent af den samlede spanske mælkeproduktion foregår i denne region – i det nordvestlige hjørne af Spanien. Og det er ingen tilfældighed, for Galicien er med sin nære beliggenhed til Atlanterhavet et af de mest regnfulde områder på den Iberiske Halvø og et smørhul for mælkeproduktion.
Spanske producenter uden gæld
Besøget gav de spanske landmænd et rigtig godt indblik i, hvordan deres danske kolleger producerer – og under hvilke forhold.
Pablo Carro kunne ved besøgets afslutning konstatere, at der både er forskelle og ligheder mellem de danske og spanske mælkeproducenter.
– Én af de store forskelle er, at de danske bedrifter gennemsnitligt er tre gange større end i Spanien, og der er også større arealer pr. ko. Der, hvor vi virkelig så nogle forskelle, er den danske satsning og udvikling på biogasområdet. Det er nyt for os. Når det kommer til gæld, så er der også markante forskelle. Den spanske mælkeproducenter vækster stille og roligt og har ofte reelt ingen gæld, og når det gælder generationsskiftet, så er der i Spanien i øjeblikket skattefrit at videregive gården til en søn eller datter, fortæller Pablo Carro.
Når det gælder ligheder, så er produktionen af mælk pr. ko stort set identisk. Spansk mælkeproduktion er kendetegnet ved høj effektivitet, men gæsterne var alligevel meget imponeret over at de to landbrug producerer så meget mælk med så få ressourcer.