Naturprojekter med engagement og udfordringer
På et besøg i Vejen Mose fik en Spiras-delegation vished for, at hvis den grønne omstilling skal lykkes, er der brug for smidige og overskuelige procedurer samt inddragelse af lodsejere. Og det er netop vores tilgang i det igangværende arbejde i de lokale treparter.
Henrik Bertelsen, formand for Familielandbruget Sydvest, og landmand Niels Bøgedal har begge lagt jord til et udtagningsprojekt ved Vejen Mose.
For at få et indblik i projekterne og de udfordringer, der præger arbejdet med den grønne omstilling i praksis, har formanden for Spiras, Henrik Jessen, og politisk rådgiver Christian Gade Freund været på besøg i Vejen Mose for at se projektet, der for nylig er afsluttet.

Henrik Bertelsen, formand for Familielandbruget Sydvest, viser Henrik Jessen, formand for Spiras, rundt ved sit naturprojekt.
Hos Henrik Bertelsen blev det til en inspirerende rundtur i området – ikke mindst for at høre om de idéer, han selv har bidraget med i projektet. Det gælder f.eks. åbne vandløb i stedet for lukkede rør, forsinkelse af vandet og tilbageholdelse af kvælstof, afgræsning med heste og kvæg samt udlagte sten og skrab af jord. Alle er tiltag, som medvirker til at øge biodiversiteten og effekten af projektet.
– Netop det at give sådan et projekt merværdi er vi i dag slet ikke gode nok til. Fra Spiras mener vi, at det er vigtigt, at man stopper op undervejs og husker at tage stilling til nye muligheder, siger Henrik Jessen.
Henrik Bertelsen fortalte også ærligt om de bureaukratiske barrierer, der ofte møder ildsjæle som ham. Ifølge Henrik har komplicerede regler, usikre godkendelsesprocesser og uklare retningslinjer fra myndighederne flere gange gjort arbejdet unødigt vanskeligt. I flere tilfælde har både kommune og styrelser haft svært ved at gennemskue egne regler, hvilket skaber stor usikkerhed for lodsejere, der ønsker at bidrage til natur- og klimaforbedringer.

Niels Bøgedal er på trods af forskellige problematikker rigtig glad for sit projekt, hvor der også er blevet plads til et bord-bænke-sæt.
To konkrete problematikker
Besøget hos Niels Bøgedal satte fokus på, hvad der sker, når koordinering og forventningsafstemning ikke er på plads. Her blev Spiras-gæsterne præsenteret for to konkrete problematikker.
Den private markvej, der fører ned til projektet, skulle som det sidste repareres. Aftalen var, at kommunen skulle udbedre vejen med knust tegl, men der blev i stedet kørt noget på, der mest lignede byggeaffald.
Det indeholdt plastik, glas og asbest. Sidstnævnte kunne måles, og der fremgik nu pludselig en forurening af grunden i Niels’ ejendomspapirer. Et langt og træls forløb, der endte med, at kommunen efterfølgende har overtaget vejen. Vejen er ikke en del af projektet, men for lodsejeren har det selvfølgelig også fyldt.
Projektet har ændret vandforholdene i området meget, så Niels’ jord nu står under vand det meste af året, godt hjulpet på vej af vand fra naboarealer, der nu ledes ind over. Dermed er kørsel på arealet udelukket. Niels ville gerne holde det lysåbent ved at slå det hver sommer.
Dette skulle have været bedre afstemt, og lidt gravearbejde kunne have reduceret de åbne vandspejle.
Situationen viser tydeligt, hvor vigtigt det er, at lodsejere, myndigheder, entreprenører og naboer er grundigt involveret og enige om projektets mål og mulige bivirkninger, før arbejdet sættes i gang.
– Når naturprojekter rulles ud – især under den grønne trepart – er det afgørende, at der sikres grundig inddragelse, tydelig forventningsafstemning og et ansvarligt myndighedsarbejde. Lodsejerne skal være en aktiv del af løsningen, ikke ofre for dårlig planlægning, konstaterer Henrik Jessen.