Med Karina Lorentzen rundt på Felstedskov kvægbrug
I silende efterårsregn og rusk havde bestyrelsesmedlem hos Spiras, Bo Langhede, folketingspolitiker Karina Lorentzen fra SF med på rundvisning på bedriften til en snak om klima, afgifter og vandmiljø.
Bo Langhede fra Spiras’ bestyrelsen viste fredag folketingsmedlem Karina Lorentzen fra SF rundt på sin bedrift, sammen med sin kone Jette. Bo og Jette har 400 jerseykøer og driver herudover 360 hektarer.
Baggrunden for besøget var, at Arla havde inviteret Karina Lorentzen med ud hos en andelshaver for at høre mere om Arlas klimatiltag og bæredygtighedsmodel. Bo og Jette er nok blandt de andelshavere med det laveste klimaaftryk, og det er en indsats, som Bo og Jette har arbejdet med i mange år, fortæller Bo Langhede.
– Vi scorer rigtig flot på Arlas bæredygtighedsmodel. Det gør vi blandt andet, fordi vi i en række år har arbejdet målrettet på at have en høj fodereffektivitet. Vi leverer også til biogas, og generelt bestræber vi os på at passe godt på vores dyr, så de yder lidt mere i lidt længere tid, samtidig med at vi kan fodre dem lidt mindre. Det er meget spændende at arbejde med de her klimatiltag.
Fokus på klimaafgift
Snakken kom vidt omkring og handlede ikke kun om Arlas bæredygtighedsmodel. Der blev naturligvis også snakket om en klimaafgift, og om hvilke konsekvenser en sådan afgift vil have for dansk landbrug og for klimaet.
– Vi var ikke enige om, hvorvidt en klimaafgift er vejen frem til den grønne omstilling, men vi gjorde, hvad vi kunne for at italesætte, at vi er forrest i feltet på klimaeffektiv produktion i dansk landbrug, og det vil være kontraproduktivt for innovation, udvikling og grøn omstilling at pålægge de danske landmænd en afgift på de biologiske processer, siger Bo Langhede.
Vandmiljø og kvælstof fra Østersøen
Foruden at være en dygtig landmand er Bo også ret engageret i arbejdet med at reducere kvælstofudvaskningen. Derfor har Bo tidligere været ansvarlig for at få udarbejdet fjordrapporter sammen med Aabenraa Kommune og Arwos, spildevandsselskabet. Rapporten for Aabenraa fjord viser nogen ret interessante resultater, som Bo også videregav til Karina.
– Der er så meget debat om iltsvind lige nu, og det er et område, som jeg i mange år har arbejdet med, og det frustrerer mig, at der er så meget forvirring og snak om skyld og ansvar lige nu. Vi burde tale om, at der kommer tonsvis af kvælstof fra de baltiske lande og Polen, som kommer ind med vandet i Østersøen og senere Lillebælt. Vandet i Aabenraa fjord bliver udskiftet så hyppigt, at det stort set ikke vil have en målbar effekt at bræklægge hele oplandet til fjorden. Det betyder ikke, at vi skal lade være med at reducere i Danmark, men det betyder, at vi skal til at kigge på andre løsninger.