Skal du investere i solceller, hvis du får varmepumpe?
Et SolcelleTjek fra Spiras kan give det præcise overblik, når det gælder om at fastslå, om investering i solceller giver mening, når der samtidig er monteret en varmepumpe på ejendommen.
Det er en udbredt opfattelse blandt forbrugere, virksomheder og ikke mindst forhandlere af solcelleanlæg, at det er en nødvendighed at montere solceller på samme ejendom som man får monteret en varmepumpe på. Både for at bidrage til denne grønne vedvarende energiproduktion ved at producere sit ”eget elforbrug” og den økonomiske gode forretning.
– Vi har alle de bedste intentioner og hensigter, når vi anerkender behovet for at passe på vores alles jordklode, dog er vores grønne tiltag ofte også forbundet med forventningen om en økonomisk god forretning. Den gode økonomiske gulerod er ofte til stede, bare ikke ved kombinationen af solceller og varmepumper, lyder det fra Kent Bisgaard, energirådgiver hos Spiras.
Når man får installeret en varmepumpe til at levere til den almindelige bygningsopvarmning i f.eks. private boliger og administrations- og undervisningslokaler, er det primære energibehov i vinterhalvåret. Men det er i samme periode der, hvor et solcelleanlæg har den laveste produktion.
Med den nuværende lovgivning er der ikke et økonomisk incitament, da man skal bruge sin egenproducerede el fra solcellerne i samme time.
Derfor skal varmepumpen levere varme i de solrige dage, hvilket ikke giver mening.
Det naturlige salgsargument fra solcelleforhandlere er typisk, at man skal tilkøbe et batterianlæg. Spiras Energiteam har gennemanalyseret denne påstand, og kan ikke finde en økonomisk gevinst ved denne merinvestering. Populært formuleret, så har vi endnu ikke en teknologi, der kan gemme solcelleproduceret el til vinterhalvåret hvor varmepumperne skal levere varme.
Ikke desto mindre får Spiras’ energirådgiver ofte dette spørgsmål, og mange bliver skuffede, fordi forventningerne brister.
SolcelleTjek kan simulere et fremtidsscenarie
Spiras’s populære ElTjek analyseprogram, der sikrer den korrekte elafregning for den enkelte forbruger, kan med sit tilvalgsprodukt ”SolcelleTjek” nu som en ekstra ydelse levere en beregning af en investering i solceller, hvis en varmepumpe monteres. Det synliggøres, hvilke økonomiske effekter denne kombinationer kan have for sin solcelle-investering.
For at kunne simulere sit fremtidige forbrug og dermed potentiale for et solcelleanlæg, er det vigtigt med en udførlig dimensioneringsberegning for varmepumpen. De fremtidige elforbrugsdata tillægges det eksisterende elforbrug, dermed bliver det synligt, hvilken effekt det vil få på udnyttelsesgraden for sin solcelleproduktion.
Spiras’s erfarne energirådgivere har kompetencer til at give dig helikopteroverblikket for hele dit elforbrug og -produktion, så du kan træffe den rigtige beslutning på oplyst grundlag.