Mens vi venter på kompromisset
Af Henrik Jessen,
formand for Spiras
Årets udgave af Landdistriktsbarometeret er lige udkommet. Her bliver ca. 2000 danskere fra både land og by spurgt til en lang række emner inden for klima, produktion og vilkår inden for job, bosætning og energipolitik. Barometeret viser, ret klart, at danskerne bakker meget trofast op om produktion på landet og særligt også animalsk produktion på landet. Så der er opbakning, men også tillid til, at landbruget og landbrugets virksomheder er vigtige i og for vores samfundsmodel.
Den grønne trepart er samlingen af regeringen, Landbrug & Fødevarer, Danmarks Naturfredningsforening, Fødevareforbundet NNF, Dansk Metal, Dansk Industri og Kommunernes Landsforening. I kommissoriet for dette arbejde står der sort på hvidt, at en grøn omstilling skal gennemføres, så vi fortsat har et konkurrencedygtigt fødevareerhverv, og vi skal bevare arbejdspladser. Særskilt står der, at der skal ‘ske en bæredygtig økonomisk omstilling af landbruget’.
Det er vigtigt at trække vejret dybt, hvis tempoet og konklusionerne har tendens til at hoppe ud af gearkassen. Det er vigtigt at minde os selv om, at treparten er en højt specialiseret høring, hvor de parter, der er dybest involveret i landbruget og organisationer på natur- og miljøområdet, har adgang og indflydelse på den samlede og afsluttende anbefaling til regeringen. I dette arbejde (forventet afsluttet ultimo juni) er den omtalte Svarer-rapport et teknisk input. Et input, der skal kvalificere trepartens drøftelser og endelige anbefaling. Rapporten udkommer 21. februar og vil af medierne blive fremlagt som en art konklusion. Det er den ikke. Men det kan blive, hvis den får betydelig indflydelse på den endelige anbefaling. Det ved ingen endnu. Men det er realistisk, at resultatet vil være et kompromis, det siger sig selv med så mange interesser rundt om et forhandlingsbord.
Frustrationer i landbruget
De syd- og sønderjyske landmænd i Spiras har med rette en forventning om, at med en stor landboforening er sandsynligheden for indflydelse tilsvarende stor. Den indflydelse har vi lige nu delegeret til Landbrug & Fødevarer, når de går i møde med resten af den grønne trepart. Det betyder samtidig, at vi har en klar forventning om, at kommissoriets indbyggede ambition om at bevare fødevareerhvervets konkurrenceevne og bevare arbejdspladser indfries.
Der er frustrationer i landbruget. Det er naturligt, når rammebetingelserne for ens livsværk og investeringerne stilles i et usikkert lys. Nogle kommer med forhåndsprotester og trusler om traktordemonstrationer, og jeg forstår fuldt ud frustrationen. Men lige nu skal vi finde tålmodighed og have tillid til, at vi har en dygtig landmandskollega, Søren Søndergård i forhandlingslokalet. Når de politiske forhandlinger i sidste ende skal trække af på trepartens anbefaling, vil vi se, hvor og hvordan kompromisset ser ud, og hvordan det vil påvirke fremtidens muligheder for landbruget, landdistrikter, arbejdspladser og fødevareproduktionen.