Sunde køer på Nørrevang scorer højt i klimatal
Stabilitet og kontinuitet giver sunde, rolige dyr. Nørrevang Mælk ApS inviterer sammen med Syddansk Kvæg og Spiras til bedriftsbesøg 19. juni, hvor du kan se hele bedriften i stalden og i marken.
Hos Nørrevang Mælk nær Skærbæk har ejerne Søren Hansen og Jan Toft Nørgaard bevist, at kontinuitet, grundighed og en dedikeret arbejdsstyrke er nøglen til en sund og stærk bedrift.
-Når man har sunde køer, har man også en sund forretning, siger Søren Hansen, der blev ansat som driftsleder i 2022-2023 og i dag er direktør og medejer med 51 % af landbrugsvirksomheden.
Med til at underbygge den påstand er, at Nørrevang Mælk i dag har 71 Arla Klimapoint – hvilket placerer dem blandt de ti højeste i Danmark.
– Det skyldes ganske enkelt stabilitet og kontinuitet. Det giver sunde dyr, at der er ro på i stalden. Vi ser selve mælkeydelsen som noget sekundært, de sunde køer kommer først. Så spiser de godt og yder godt. Vi producerer ca. 12.000 kg EKM årligt, fortæller Søren Hansen.
Rutiner er gode
Kodeordene er ”Rutiner” og ”Grundighed”. Søren Hansen forklarer, at medarbejderne fx gør sengene rene to gange om dagen – og tre gange om sommeren. De renser foderbordet grundigt hver anden dag – den grundighed er vigtigt at lægge for dagen for at opnå de gode resultater.
– Og hænger en ko med ørerne, så reagerer vi prompte. Ikke noget med at vente til næste dag. Det giver flere mandetimer pr. ko, men de er godt givet ud.
Fodermesterens strategi
Nørrevang Mælk ApS driver 468 hektar jord med primært græs og majs. Alle marker ligger tæt ved gården og er de seneste seks år dyrket pløjefrit. Gården huser 630 årskøer og har integreret 10 Lely malkerobotter i sit daglige arbejde.
Gården har 12 ansatte, hvoraf et par stykker er på seniorpension eller flexjob. Faktisk er det fodermesteren gennem 33 år, Niels, hvis filosofi har lagt grunden til strategien med stabilitet, kontinuitet og grundighed. Han er i dag på seniorpension, men arbejder stadig tre timer hver morgen på Nørrevang.
Og køerne er klart med på strategien. De er rolige og trives, dødeligheden er lav og det samme gælder tilfælde af yverbetændelse. Nørrevang har desuden en meget lav dødelighed blandt kalvene, som der kommer godt 600 af om året. I 2023 var den 0,5 %.
Høj andel af græs
– Skiller vi os ud et sted, så er det nok mest på foderet. Vi har en større andel af græs i vores foder, det sikrer en god drøvtygning og dermed stabil vom. Der er ingen soja i vores foder – vi ønsker at holde det enkelt med så få forskellige ingredienser som muligt. Det giver mindre risiko for fejle. Køerne får ganske enkelt samme blanding hver dag – de kan li’ det, de er vanedyr.
Der er løsninger
På trods af de udfordringer, der kan opstå som følge af CO2-afgifter og 2034-krav, er Søren Hansen optimistisk omkring virksomhedens fremtid.
– Vi er klar over de udfordringer, vi står overfor, men vi er også sikre på, at vi vil finde løsninger på disse problemer, siger han.
Kom og se bedriften
Den 19. juni 2024 kl. 19.00-21.30 slår Nørrevang Mælk stalddørene op til bedriftsbesøg. Her kan du høre om bedriftens nøgletal, om generationsskifte, få en rundtur samt en præsentation af Klima Baseline.
Du kan se hele programmet og tilmelde dig (af hensyn til forplejning) på Spiras.dk.
Nørrevang Mælk ApS
Ejes af Søren Hansen (51 %) og Jan Toft Nørgaard (49 %). Planen er, at Søren overtager helt om ca. otte år.
Søren, 29, er uddannet landmand og agrarøkonom og har arbejdet som produktionsleder og fodermester inden han i 2022 kom til Nørrevang, hvor han også ti år tidligere som gymnasieelev arbejdede for Jan. Søren Hansen er gift med Rikke Hansen, der er deltidsansat på Nørrevang Mælk.
Gården har en bestyrelse bestående af Jan Toft Nørgaard, Søren Hansen og Michael Lykou, Løgumkloster.
Nørrevang Mælk ApS og Arlas Klimatal
Ser man nærmere på Arlas Klimatal for gården, så scorer Nørrevang Mælk stærkt på ”the big 5”, som Arla kalder de fem særlige områder, der er værd at kigge ekstra på: Fodereffektivitet, Gødningsanvendelse, Arealanvendelse, Proteineffektivitet og Dyrenes robusthed (sunde køer). Der scores 13/13 på fodereffektivitet, 7/11 på gødningsanvendelse, 9/9 på arealanvendelse, 8/8 på proteineffektivitet og 4/5 på dyrenes holdbarhed.