Bedriftsbesøg satte fokus på landbrug og klimatal
Nørrevang Mælk ved Skærbæk slog onsdag aften stalddørene op for gæster, der fik set nærmere på både stald og mark – samt god info om Arla Klimatjek og Klima Baseline.
Godt 100 gæster fik onsdag aften et grundigt indblik i Nørrevang Mælk ved Skærbæk, da ejerne Søren Hansen og Jan Toft Nørgaard bød indenfor.
De lagde ud med at understrege, at sundhed er alfa og omega på Nørrevang:
– Ordentlighed og rutiner er nøgleord hos os samtidig med, at vi alle arbejder som ét team, understregede Søren Hansen, der som gymnasieelev arbejdede for Jan Toft Nørgaard. Søren blev senere uddannet landmand og agrarøkonom inden han i 2022 blev ansat som driftsleder hos Jan, Nu er han direktør og medejer med 51 % af det anpartsselskab Nørrevang Mælk er i dag.
Jan Toft Nørgaard og Søren Hansen fortalte åbent om deres generationsskifte og samarbejde.
Ønske om landbrug
Søren Hansens vej hertil beskrev en rørt Jan Toft Nørgaard, da han fortalte, hvordan hans forældre overtog gården i 1958 – to år før Jan blev født – og hvilke principper de drev gården efter.
– Det ligger mig meget på sinde, at gården drives videre i mine forældres ånd af unge, der ønsker at drive et landbrug. Ikke af en kapitalfond. Vi ældre skal gerne måles på, hvordan næste generation kommer i vej, ikke hvor stort et hus, vi bor i, når vi bliver gamle, sagde han blandt andet.
Jan og Sanne Nørgaards egne tre børn har ikke ønsket at drive landbrug – men det gør Søren Hansen, der i mellemtiden er blevet gift med Rikke, der har arbejdet på Nørrevang siden 2012.
Begge understregede vigtigheden af gode rådgivere, når man indleder et generationsskifte.
– Vi har søgt og fået solid rådgivning hele vejen i forbindelse med den skattebetalte omlægning til anpartsselskab i 2023, fortalte Jan Toft Nørgaard.
Klimatiltag kan batte
Gården huser 630 årskøer og har integreret 10 Lely malkerobotter. Nørrevang Mælk producerer knap 12.000 EKM årligt. Fremstillingsprisen pr. kg EKM lå sidste år på 2,94.
Køerne fodres med græs, majs og kraftfoder i den samme blanding dag for dag.
– Det trives de med og kontinuiteten betyder, at vi minimerer risikoen for fejl i blandinger, fortalte Søren Hansen.
Han gennemgik også kort bedriftens Klima Baseline. Udledningen af CO2-e er knap 8.400 ton.
– Vi så nærmere på tiltag som 40 % nitrifikationshæmmer, 100 % grønne marker og No-till dyrkningsform på majs og kornarealer. Det bragte kun det samlede klimaaftryk ned med 1,2 %, sagde Søren Hansen og fortsatte:
– Til gengæld har vi set på effekten ved at tilføje det metanredurecende Bovaer i foderet. Så reducerede vi bedriftens samlede klimaaftryk med 12,2 %. Det er da noget – og kan betyde rigtig meget i kroner og øre, hvis der kommer en høj klimaafgift.
Øget brug af efterafgrøder i alle majs og kornmarker – i alt 275 ha – kunne ifølge Nørrevangs Klima Baseline give en reduktion af bedriftens CO2-e på 40,4 ton.
Tæt på marken
Aftenen bød også på en tur i marken til en snak om afgrøder og gylle og gødning og sprøjter. Nørrevang Mælk ApS driver 468 hektar jord med primært græs og majs – og vårbyg. Alle marker ligger tæt ved gården og er de seneste seks år dyrket pløjefrit.
I planteavlen på Nørrevang Mælk er der bl.a. fokus på sædskifte, udnyttelse af biogasgylle, 50 procent efterafgrøder og placeret gylle til majs.
**
Nørrevang Mælk ApS
Ejes af Søren Hansen (51 %) og Jan Toft Nørgaard (49 %). Planen er, at Søren overtager helt om ca. otte år. Gården har 12 ansatte, hvoraf et par stykker er på seniorpension eller flexjob.
Bedriftens bestyrelse består af Jan Toft Nørgaard, Søren Hansen og Michael Lykou.
Bedriftsbesøget var arrangeret i samarbejde mellem Syddansk Kvæg, Spiras, Nykredit og DLG.