Den lagrede CO2 giver landbruget nye forretningsmuligheder
Konklusionen var klar fra et bredt panel på et velbesøgt møde arrangeret af Spiras; Der bliver rift om kulstof, og det er landbrugets chance.
– Landbruget skal blive ved med at have produktion af fødevarer som primærformål. Men sideløbende ligger der store muligheder, når det gælder biokul og biogen CO2.
Sådan lød det fra Steen Bitsch, direktør i Vestjyllands Andel, som var én af oplægsholderne ved Spiras’ arrangement: Kan CO2 og kulstof blive en forretning for landbruget?
Og Steen Bitsch var ikke ene om den klare holdning, at netop landbruget sidder med nøglen til eksempelvis fremtidens energi. Stort set samme holdning var der hos både Søren Schmidt Thomsen, direktør i Triangle Energy Alliance, samt Thor Gunnar Kofoed, viceformand i Landbrug & Fødevarer.
Udviklingschef i Spiras, Anders Andersen, bød velkommen til et spændende møde, som 90 tilhørere havde meldt sig til. Emnerne var mange med kulstof, brint, CO2-lagring samt Power-to-X, og udviklingen giver helt klart landbruget nye muligheder, når vi skal væk fra fossile brændstoffer.
Køberne til kulstof vil være der, og et af de mange råd, som landmændene fik med hjem i forbindelse med den afsluttende paneldebat, var at undgå at indgå for lange kontrakter, når tiden er inde til nye forretningsmodeller.
Forud for CO2- og kulstofmødet havde Spiras afviklet et medlemsmøde, hvor Niels Peter Madsen, konst. adm. direktør, gennemgik baggrunden for fusionen og samtidig orienterede om de nye muligheder, som den større forening har fået. Desuden var der politisk status med fokus på blandt andet CO2-afgift, vandplaner og havemiljødebatten. Den del var lagt i hænderne på Henrik Jessen, bestyrelsesformand, og Mathias Milling, politisk chef.