Efter indstilling fra Spiras: Søren får Samfundsprisen
Søren Højer Thomsen, der driver landbrug i naturskønne omgivelser ved Øster Starup mellem Kolding og Vejle, har fundet sin helt egen måde at hjælpe krigsveteraner med ar på sjælen.
– Tak for tilliden og tak for prisen. Den forpligter. Projektet her viser, at hvis man ryster posen, så er der masser af muligheder for aktiv samfundsdeltagelse. Og husk at passe på de naturperler, I har. De betyder mere, end I går og tror.
Sådan lød det fra Søren Højer Thomsen, da han fik tildelt Landbrugets Samfundspris 2024 ved Landbrug & Fødevarers delegeretmøde i Herning Kongrescenter. Han var blevet indstillet til prisen af Spiras.
Seks nominerede var i det afsluttende felt, og fællesnævneren for dem alle er sammenhængskraft. Landbrugets Samfundspris hylder hverdagens helte i landbruget og sætter fokus på den store forskel, de mange frivillige gør lokalt på tværs af landet.
– Kandidaterne har gjort en konkret indsats, som på den ene eller anden måde har gjort en markant, positiv forskel i lokalområdet i forhold til udvikling, natur, kultur, livskvalitet, alternative jobmuligheder eller fællesskab, sagde Merete Juhl, adm. direktør for Landbrug & Fødevarer og formand for juryen, da hun overrakte prisen i Herning (billedet).
Enig jury
Hun understregede, at det var en enig jury, der valgte årets modtager.
– Nøgleordene for indsatsen er nytænkning og empati. Nytænkning fordi vinderen for otte år siden fandt sin helt egen og alternative måde at hjælpe en særlig gruppe af danskere ved at skabe et helende miljø i skovens dybe stille ro mellem bæk, birketræer og dyreliv. Empati for at prøve at forstå krigsveteranernes særlige og ofte forskellige behov for ro og fred under helt særlige forhold.
Søren Højer Thomsen, der driver landbrug i naturskønne omgivelser ved Øster Starup mellem Kolding og Vejle, har fundet sin helt egen måde at hjælpe en særlig gruppe af danskere. Dybt inde i en skov, tæt på hans ejendom, med bæk, gamle birketræer og masser af dyreliv har Søren stillet et areal til rådighed for de danske krigsveteraner, der har psykiske problemer, og som søger fred og ro.
Begyndte ved et tilfælde
Historien om veteranernes fristed begynder nærmest ved et tilfælde for otte år siden. Søren Højer Thomsen, der selv er tidligere soldat i Livgarden, blev engageret i Veteranhjemmet Fredericia, da en tidligere soldat en dag kom forbi og spurgte efter brænde. Det ene ord førte til det andet, og snart var der opståen en helt ny forbindelse mellem gården og veteranerne.
Søren stillede gårdens ressourcer til rådighed, og Veteranhjemmet søgte om midler og tilladelse til at bygge et stort shelter.
Veteranerne var ikke i tvivl om, at det shelter, som er omdrejningspunktet, når de søger ind i skoven, skulle navngives Sørens Rast. Området er forbeholdt krigsveteranerne for at skabe ro og en form for hjemlig zone i håbet om, at naturen kan hjælpe dem i deres svære livssituation uden for mange udefrakommende indtryk.
Med prisen følger en check på 25.000 kroner.
FOTO: Landbrug & Fødevarer