Hemmeligheden bag søgnehelligdage – hvem skal have betaling?
Søgnehelligdage kan være en kilde til forvirring for både timelønnede og arbejdsgivere. I denne artikel dykker vi ned i, hvad søgnehelligdage er, hvordan betaling fungerer, og hvilke regler der gælder for dig.
En søgnehelligdag er en helligdag, der falder på en hverdag. Betegnelsen “søgnedag” betyder “hverdag,” og dermed er søgnehelligdage ganske enkelt de helligdage, der ikke falder i weekenden.
I Danmark har vi seks faste søgnehelligdage: Skærtorsdag, Langfredag, 2. Påskedag, Kristi Himmelfart, 2. Pinsedag samt eventuelt 1. og 2. Juledag og Nytårsdag afhængigt af, hvordan de falder i kalenderen.
Derudover har vi 1. maj, Grundlovsdag, juleaftensdag og nytårsaftensdag. De er ikke helligdage, men kan være betalte fridage ifølge overenskomst.
En økonomisk håndsrækning til timelønnede
Søgnehelligdagsbetaling er en kompensation til timelønnede medarbejdere for mistede arbejdstimer, når helligdage falder på hverdage. Hvor månedslønnede medarbejdere altid modtager samme løn, uanset antallet af arbejdsdage i måneden, risikerer timelønnede at få lønudsving.
For at udligne denne forskel har mange overenskomster indført søgnehelligdagsbetaling. Den er ikke fastsat ved lov, men den kan være bestemt gennem overenskomst eller en individuel aftale.
Hvordan fungerer opsparing og udbetaling?
Søgnehelligdagsopsparing sker automatisk ved hver lønkørsel og beregnes som en procentdel af den ferieberettigede løn. Når en søgnehelligdag falder, anvendes denne opsparing til at kompensere medarbejderen for den tabte arbejdsfortjeneste.
Reglerne omkring søgnehelligdage og -betaling kan variere meget fra virksomhed til virksomhed og fra overenskomst til overenskomst. Det er derfor vigtigt at tjekke de specifikke aftaler, der gælder i din – eller dine medarbejderes – ansættelse, for at sikre, at der er styr på løn og rettigheder.
Hvis en medarbejder er dækket af en overenskomst, vil reglerne for søgnehelligdagsbetaling stå klart her. Hvis medarbejderen derimod ikke er dækket af en overenskomst, eller hvis der ikke er indgået en særlig aftale i ansættelseskontrakten, har vedkommende ikke krav på søgnehelligdagsbetaling.