Pressemeddelelse fra Landbrug & Fødevarer
Historisk aftale med markante aftryk fra landbruget
Der er underskrevet en aftale mellem alle parter i den grønne trepart. Aftalen rummer store kompromiser, men også “altafgørende aftryk” fra Landbrug & Fødevarer, lyder det fra formand Sønder Søndergaard.
Treparten er nået til enighed om en historisk aftale, der definerer de politiske rammer for den grønne omstilling af fødevareerhvervet, og som får indflydelse på Danmarkskortet i fremtiden. Den historiske aftale samler for første gang i nyere tid en lang række parter på tværs af landbrug- og miljøområdet.
– Det er en aftale, som er epokegørende for Danmarks klimaindsats og for vores fælles natur. Og det er en aftale, som sætter rammerne for dansk landbrug og Danmarks fødevareproduktion i mange år frem. Netop derfor har det været vigtigt for os at være med ved bordet hele vejen, siger formand for Landbrug & Fødevarer Søren Søndergaard.
Formanden lægger ikke skjul på, at forhandlingerne har været meget komplicerede. Derfor har treparten forhandlet intenst lige til det sidste.
– Der er tale om store og svære kompromiser. Det var en forudsætning for at være med i treparten i første omgang, og det har vi været indstillet på. Men vi har også fået reel indflydelse og sat markante aftryk, der bliver afgørende for Danmarks fremtidige fødevareproduktion og de kommende generationer af landmænd, siger Søren Søndergaard.
Aftalen øger klarheden, når det kommer til væsentlige dele af landmændenes rammevilkår.
– Landmænd og virksomheder i fødevareerhvervet har ventet og ventet. Først på en ekspertgruppe og senest på treparten. I mange måneder har vores medlemmer sovet med det ene øje på klem. Velvidende at vores rammevilkår stod over for store forandringer. Undervejs har vi set en polariseret debat – og det på trods af danskernes generelle opbakning og tillid til vores erhverv. Nu er ventetiden ovre og vi får nu markant større sikkerhed, når det kommer til vores rammevilkår, lyder det fra formanden.
Blandt de centrale elementer i aftalen er en lokalt forankret tilgang til arealforvaltning, en arealfond på ca. 40 milliarder kroner, en struktur for hurtigere godkendelse af flere virkemidler, en CO2e-afgift på landbruget, en ny tilgang til arbejdet med vandmiljø og mere skov, natur og biodiversitet. Derudover er der i aftalen et vigtigt fokus på blandt andet generationsskifte, konkurrenceevne og et internationalt udsyn.
Her kan du læse hele pressemeddelelsen fra Landbrug & Fødevarer.
Faktaark, der udlægger de vigtige delelementer i aftaleteksten
Landbrug & Fødevarer udarbejder løbende faktaark om de enkelte delelementer i aftalen. Dem finder du her, ligesom du kan læse hele aftalen.
- Aftale om et grønt Danmark
- CO2e-afgift
- Et internationalt udsyn
- Statsstøtte
- Klimavirkemidler
- Vækstplan
- Generationsskifte
- Drkkevand
- Natur og biodiversitet
- Privat skovrejsning
- Udtagning af lavbundsjord
- Vandmiljø
- Økologi