Markvanding blandt emnerne på møde i Aabenraa Kommune
Spiras har deltaget i et dialogmøde med Aabenraa Kommune, hvor der udover markvanding også var fokus på power-to-x-planer i Rødekro.
En delegation fra Spiras har den 6. december deltaget i et dialogmøde med Aabenraa Kommunes udvalg for bæredygtig udvikling. Dagsordenen var lang, og der var generelt et bredt fokus på vand i forskellige afskygninger. Vandløbsvedligeholdelse, modificerede vandløb og ikke mindst markvanding, som fylder rigtigt meget i Aabenraa Kommune.
Claus Fink Jørgensen fra bestyrelsen var godt tilfreds med mødet og det generelle samarbejde med kommunen. Han fremhæver særligt et fælles projekt med kommunen.
– Vi har et ret stort område i Aabenraa Kommune, hvor vi desværre kan se, at mange landmænd ser ud til at få afslag på deres vandingstilladelser. Det er et alvorligt problem for den enkelte landmand og for kommunens erhvervsliv i området. Derfor har vi sammen med kommunen sat gang i et projekt, hvor vi foretager nogen prøvepumpninger og måler påvirkningen på de omkringliggende vandløb. Vi gør det for at finde ud af, om den teoretiske påvirkning også finder sted i virkeligheden. Det arbejde foregår i godt og konstruktivt samarbejde med kommunen.
Opmærksomhed på power-to-x anlæg i Rødekro
Spiras havde bedt om at få kommunens perspektiv på det kommende power-to-x anlæg i Rødekro. Et power-to-x anlæg har brug for ret store mængder vand, og i området ved Rødekro har mange landmænd enten fået afslag eller har udsigt til at få afslag på vandindvinding. Derfor ville Spiras gerne høre om kommunens planer om at lægge en anlæg netop her, siger Claus Fink Jørgensen.
– Jeg er blevet kontaktet af en del landmænd, der er noget forundrede over, at de eller deres kollegaer ikke kan få vand på marken, men at der godt kan være vand til en stort power-to-x anlæg i samme område. Vi havde en god snak om det på mødet, og vi gik derfra med en saglig og rimelig begrundelse fra kommunens side. Det viser også for mig værdien af at være nysgerrig og konstruktiv over for kommunen, fordi vi får belyst og afkræftet nogen forestillinger, når vi sidder sammen og taler åbent om udfordringerne.
Mangel på vand bliver en udfordring
Ifølge Claus Fink Jørgensen er markvanding i fremtiden et fokuspunkt for Spiras og kommunen, fordi rigtig mange landmænd altså ser ind i at kunne vande langt mindre på deres marker, end de plejer, og det vil få store økonomiske konsekvenser. Spiras forfølger derfor dette spor med henblik på at finde løsninger med kommunen.
– Det kan ikke siges tydeligt nok, hvor stor en udfordring vi står med på de landmænds vegne, der ikke kan forvente at kunne vande markerne. Det trækker jo tæppet fuldstændigt væk under et landbrug, hvis man ikke kan vande. Jeg kan se det på min egen bedrift, hvor stort udbyttetab der er på marker uden tilstrækkeligt vand. Kommunen lytter, og de er indstillede på, at vi forsøger at finde en eller anden løsning sammen, så vi stadig kan have et stærkt landbrug i Aabenraa Kommune, konstaterer Claus Fink Jørgensen.