Økonomikonference samlede fuldt hus hos Spiras
Friske regnskabstal fra en omfattende og landsdækkende regnskabsanalyse samt interessante og spændende indlæg om energi, kampen om jorden samt den fremtidige arealanvendelse var indholdet i Spiras’ økonomikonference. Flere end 100 landmænd deltog.
Det var et møde med nærmest diametrale modsætninger, som kan kendetegne den økonomikonference, som Spiras havde inviteret til.
På den ene side blev der præsenteret konklusioner fra en stribe tidlige regnskaber, som bygger på fakta. På den anden side kom konferencen også til at indeholde spændende, udfordrende og også ukendte muligheder for landmændene, når det gælder fremtidens arealanvendelse.
Flere end 100 deltagere havde taget turen til økonomikonferencen i Vojens tirsdag eftermiddag, mens den ene millimeter nedbør efter den anden hobede sig op uden for på veje og marker.
Deltagerne fik indledningsvis et indblik i konklusionerne i den omfattende regnskabsanalyse, som Spiras har udarbejdet sammen med LandboNord og VKST. Analysen bygger på 235 tidlige regnskaber, som de tre rådgivningsvirksomheder har haft i hænderne.
Særligt renteomkostningerne har gjort ondt på landbruget, og særligt planteavlerne og producenterne af slagtegrise kan se tilbage på et 2023, hvor det har været svært at holde indtjeningen. Mælkeproducenterne har opnået et fornuftigt år, som dog ikke nåede højderne fra rekord- og jubelåret 2022. Også producenterne af 30-kilos smågrise til eksport har rigtig gode resultater.
Udviklingschef i Spiras, Anders Andersen, stillede skarpt på fremtidens investeringer i landbruget.
Udviklingschefen appellerede overfor landmændene til at overveje investeringer i den grønne energi og omstilling.
– I har arealerne, og vi ser lige nu, at der er interesse for at anvende landbrugsjord til de grønne investeringer fra flere sider. Det gælder om at se på forretningsmulighederne – og også se muligheder i at samarbejde med lokalsamfundet. Det er en anden måde at tænke på, men der er ingen tvivl om, at der er et kald på landmændenes aktiver, fastslog Anders Andersen
Anders Harck, der er formand for Landbrug & Fødevarers sektorbestyrelse for Økonomi og Virksomhedsledelse, kredsede også om kampen om jorden. Men han løftede også en pegefinger.
– Det er nok lidt provokerende, men med renteudviklingen burde jordpriserne så ikke gå en anelse ned. Jeg synes, vi som landmænd skal passe meget på med at snakke jordpriserne op. Landbruget står økonomisk et godt sted lige nu, så vi skal undgå at genopleve det, som skete op gennem 0’erne. Det tog vi mange år om at komme os over, mente Anders Harck.
Endelig var Helga Grønnegaard, projektchef i Urland ApS, inde omkring landbrugets rolle, når det gælder fremtidens landskaber og forretningsmodeller. Helga Grønnegaard fokuserede blandt andet på det, hun kaldte for et nationalt puslespil, når det gælder om at få arealanvendelsen til at passe sammen, så det både handler om klima, natur, fødevarer og biomasse.
Økonomikonferencen blev rundet af med en paneldebat med indlægsholderne, hvor Lene Gade Hovmøller, ny direktør i Spiras, var ordstyrer. Her var der flere skarpe spørgsmål, som netop understregede, at den fremtidige arealanvendelse rummer ukendt terræn og udfordringer.