You are here:

Vand og planter

Gruppen arbejder med partnerskabsaftaler med kommunerne, markvanding og vandløb.

Gruppens fokus er vandplaner og markvanding. Vi arbejder for mere lokalt tilpassede tilgange, for at sikre landmænd adgang til tilstrækkeligt vand samt at forbedre tilladelsesprocesserne via Taskforce Markvand. 

Vi arbejder sammen med Sønderjyske Vandløb og Danske Vandløb i at sikre kommunernes overholdelse af vandløbsloven.  

Derudover arbejder gruppen for større fleksibilitet i brugen af efterafgrøder baseret på landmænds individuelle behov. 

Artikler om vand / plante

Rådgivning om vand / plante

Beskyttet natur og diger

Heder, moser, strandenge, ferske enge og overdrev er beskyttet jf. Naturbeskyttelsesloven, og man må derfor ikke gøre noget, der ændrer tilstanden af de beskyttede arealer.

Klima og -lavbundsordning

Lavbundsjorde frigiver store mængder CO₂ ved dræning og dyrkning. Ved at udtage disse arealer kan udledningen reduceres markant.

Minivådområder

Minivådområder er en effektiv løsning til at reducere landbrugets kvælstofudledning. Nok den meste effektive.

Natur og landskab

Sæt fokus på naturen omkring dig, og få rådgivning og sparring til, hvordan du bedst kan udnytte dine muligheder for en bedre natur.

Naturpleje

Vil du øge indtjeningen? Vil du øge ejendommens salgsværdi? Eller vil du vedligeholde naturens mangfoldighed? Uanset hvad du vælger, kan du søge om arealtilskud til naturpleje.

Naturtjek

Med et Naturtjek får du kendskab til de naturværdier på din ejendom, der giver størst effekt for natur og biodiversitet på din bedrift.

Permanent ekstensivering

Permanent ekstensivering giver landbrugere mulighed for at tage mindre egnede arealer ud af drift for at fremme klima, miljø og biodiversitet.

Skovrejsning

Skovrejsning handler om at skabe ny skov på tidligere åbne arealer som landbrugsjord. Det er en vigtig indsats, der både gavner klimaet og naturen.

Tilskuds- og projektrådgivning

Der er nu afsat 180 millioner kr. i tilskudsordninger, hvoraf de 160 millioner kr. er afsat til miljø- og klimateknologi i 2025 og 2027.

Vådområder

Vådområder fjerner kvælstof fra det vand, der løber ud i åer, søer og kan betragtes som naturlige vandfiltre, der opfanger forurenende stoffer, såsom fosfor og tungmetaller

Vandløb

Vi tilbyder hjælp til dialogen med kommunen om vandløb, til at finde rundt i regulativerne og til at vurdere, om dit vandløb bliver vedligeholdt, som det skal.

Kontakt

Søren Laustsen

Bestyrelsesmedlem

Camilla Bak

Bestyrelsesmedlem

Claus Fink Jørgensen

Bestyrelsesmedlem

Niels Martin Krag

Bestyrelsesmedlem

Poul Christensen

Bestyrelsesmedlem