Optimisme blandt økologer trods udfordrende tendenser
Økologisektionen i Landbrug & Fødevarer årsmøde på Hansenberg i Kolding. Foruden formandens beretning var programmet fokuseret på biodiversitet, natur og klima. Formandskabet kom i sin beretning ind på mange områder i branchen, og der var grundlæggende en optimisme at spore, selvom økologiens har haft en udfordrende år.
– Det har og er nok stadig udfordrende for de danske økologer. Faldende efterspørgsel på økologiske varer presser økonomien ude på bedrifterne. Det kan vi se helt konkret ved, at det økologiske areal faktisk bliver mindre. Det er vi jo som økologer bekymrende over, siger Søren Bloch, økologisk landmand og bestyrelsesmedlem i Spiras.
En undersøgelse fra Landbrug & Fødevarer indikerer dog, at godt halvdelen af danskerne inden for tre år vil øge deres forbrug af økologiske varer. Det glæder Søren Bloch, der også ser positivt på fremtiden.
– Selvom der er udfordringer lige nu, så skal vi huske på, at vi de seneste mange år har oplevet fine stigninger i efterspørgslen efter økologiske produkter. Og med forudsigelsen om, at efterspørgslen kommer til at stige, så synes jeg egentligt godt, at vi kan se lyst på fremtiden. Vi har ret meget at byde på i økologien, og det, vi kan, flugter godt med de politiske og samfundsmæssige krav i øjeblikket, så jeg tror bestemt på en stor fremtid for økologien.
Miljø- og klimakrav udfordrer
Dansk landbrug er over en bred kam udfordret af stigende miljø- og klimakrav og krav fra det omkringliggende samfund. Det gælder både økologer og konventionelle landmænd. Det er vigtigt at stå sammen, understreger Søren Bloch.
– Der kan godt nogen gange være tendens til, at økologer og konventionelle landmænd står lidt i modsætning til hinanden. Det er de ikke. De er hinandens forudsætninger. Vi er en del af et samlet dansk landbrug, og vi tilbyder produkter til forskellige forbrugere. Fremtidens udfordringer er fælles, og vi skal derfor stå sammen i hele den samlede danske fødevareproduktion.