Skovrejsning: Find rundt i tilskudsmulighederne
Skovrejsningsprojekter kan blive ét af midlerne til at sænke landbrugets CO2-udledning. Spiras er klar med rådgivning.
Mulighederne for at få tilskud til skovrejsning og -projekter er ganske mange, og Landbrugsstyrelsen har her fra 2024 forhøjet satserne.
Spiras står klar til at være rådgivningspartner, hvis du går med planer om et skovprojekt. Her er der samlet en oversigt over de forskellige kategorier – og med en angivelse af ansøgningsfrister.
Urørt skov
Formålet med udlæggelsen af urørt skov er at bevare og fremme biodiversiteten i private skove. Indsatsen er baseret på frivillig medvirken fra lodsejere. Udpegningen af privat urørt skov skal være omkostningseffektiv, og målrettes derfor skove med tilstedeværelse af, eller potentiale for, store naturværdier.
Tilskuddet ydes kun til private ejere af skov. En privat ejer kan både være en person, et selskab, en fond, en forening eller lignende.
En aftale om urørt skov er varig, og der kompenseres for, at der ikke må være nogen drift på arealet. Miljøstyrelsen giver tilskud på baggrund af en konkret beregning af nettoværdien af træerne. Desuden gives der tilskud til tabte fremtidige indtægter på baggrund af standardsatser, som fremgår af vejledningen.
Ordningen er åben og det vil være muligt at søge frem til den 3. juli 2024.
Biodiversitetsskov
I tilskudsordningen Biodiversitetsskov 2024 tages de nødvendige hensyn ved at skabe muligheder for ekstensiv skovdrift og bevaring af træer til naturligt henfald. Det betyder bl.a., at beskyttede træer henfalder naturligt ved at stå og forgå, og at der anvendes naturlig foryngelse og begrænset jordbearbejdning på tilskudsarealet. Skovdriften kan i øvrigt fortsætte på tilskudsarealet.
Ordningen bidrager dermed til øget biodiversitet ved, at der bliver flere gamle træer i skoven, som får lov til at forgå naturligt til glæde for mange dyre- og plantearter.
Til ansøgningsrunden, som blev åbnet den 7. marts, er der afsat i alt 31,25 mio. kr. til ordningen. Ansøgningsvinduet er åbent frem til og med den 13. maj 2024.
Tilsagn om tilskud kan gives til følgende:
- Private lodsejere med skov beliggende i og udenfor Natura 2000-områder.
- Kommuner med skov beliggende i Natura 2000-områder.
I tilskuddet indgår bevaring af 12 hjemmehørende træer pr. ha. til naturligt henfald samt tilskud til ekstensiv skovdrift af tilsagnsarealet i 20 år. Tilskudssatsen varierer på baggrund af træernes stammediameter, dets antal, og om det er egetræer.
I tilskudssatsen er der indregnet tilskud til ekstensiv skovdrift.
Skovrejsning – Landbrugsstyrelsen
Du kan søge om tilskud til privat skovrejsning via Landbrugsstyrelsen i hele landet og få tilskud til at etablere løvtræ- og/eller nåletræ bevoksninger samt skovbryn. Derudover kan der også søges om tilskud til hegning af området.
Tilskudsordningen henvender sig til private og kommunale ejere af landbrugsjord, som ønsker at plante skov på minimum 2,00 hektar.
Når du rejser ny skov, bidrager du til at forbedre klimaet og miljøet, da din skov er med til at binde CO2, reducere kvælstof i vandmiljøet og beskytte drikkevandsressourcerne.
Der er to tilskudsformer:
- Plantning af løvskov og/eller løvskovsbryn 28.800 kr./ha
- Plantning af nåleskov 18.200 kr./ha
- Ansøgningsrunden er åben for 2024 og køre frem til 30 juni.
Klimaskovfonden
Du kan søge støtte til et projekt i Klimaskovfonden, hvis du er en:
- Privat lodsejer
- Privat selskab/Virksomhed
- Kommune
- Kirke, menighedsråd eller præsteembede
- Region
- Fond
For at søge igennem klimaskovfonden skal du som privat lodsejer have mindst 5 ha til projektet.
Hvis man i forvejen modtager grundbetaling til et landbrugsareal, som indgår i ansøgning om støtte under fonden, vil man stadigvæk kunne få grundbetaling uanset om arealet tilplantes med skov.
Maksimale støttebeløb er aktuelt:
Skovrejsning: 65.000 kr./ha.