Spiras’ første tur på Landbrug & Fødevarers delegeretmøde
Landbrug & Fødevarers delegeretmøde i Herning Kongrescenter er et af årets højdepunkter for de danske landmænd. Her mødes over 600 landmænd på kryds og tværs af landet til politiske samtaler, oplæg, debat og socialt samvær. Flere af Spiras’ delegerede var på talerstolen.
Spiras er godt repræsenteret på årets delegeretmøde i Landbrug & Fødevarer i Herning. Dels fyldte bestyrelsen godt op, og dels havde Spiras inviteret en række gæster med. Særligt de mange unge gæster fra Spiras gav et godt og frisk pust til delegeretmødet.
Delegeretmøde bød traditionen tro på debat, hvor de delegerede kunne bruge to minutter på at debattere aktuelle politiske og faglige emner. Der var repræsentanter for Spiras på talerstolen hele seks gange.
Claus Fink Jørgensen talte til forsamlingen om udfordringer med at få vandingstilladelser i Aabenraa Kommune. Det presser landmændene, og flere risikerer store økonomiske tab, hvis de bliver nedsat i vand, fordi det reelt ikke vil være muligt at drive landbrug på nogen jordtyper uden kunstvanding. Heldigvis har Claus et godt og konstruktivt samarbejde med kommunen om et fælles projekt, hvor man i fællesskab foretager nogen prøvepumpninger for at teste påvirkningen på de enkelte vandløb.
Københavnske gæster
Søren Laustsen satte fokus på det store og vigtige arbejde, som værterne til Åbent Landbrug laver. Søren læste højt fra en e-mail fra en københavnsk familie fra Østerbro, som havde fyldt bilen med tre generationer og taget på landbrugsbesøg i Sydjylland. De var meget begejstrede, og de fik en helt anden forståelse for landbruget efter behov.
Poul Christensen satte spørgsmålstegn ved miljøminister Magnus Heunickes udtalelser om, at der angiveligt ikke er nogen mørketal bag opgørelserne om spildevand, der bliver udledet i vandløb og fjorde. Poul nævnte nogen konkrete tal for, hvor meget spildevand, urenset såvel som renset, der bliver udledt – vel at mærke uden, at det bliver registreret.
Formand, Henrik Jessen talte om landbrugets plads i samfundet. Og så forudså han, at CO2-afgften vil komme, og nu gjaldt det om at få indflydelse. Han understregede også vigtigheden af at være tæt på medlemmerne. Særligt i de her tider, hvor der er modvind blandt politikerne og i befolkningen. Det er en vigtig opgave for bestyrelsen at tage den åbne og ærlige dialog om eksempelvis den igangværende debat omkring CO2-afgiften.
Emiel Broeders, som var en af de unge gæster på delegeretmøde, gik også på talerstolen. Emiel talte om den skævhed, der er i den model, som man bruger til at beregne klimapåvirkningen med. Det vil altid stille landbruget dårligt på grund af den store eksport. Emiel sluttede af med at understrege vigtigheden af landbrugets rolle i den grønne omstilling.
Flere ministre var med
I løbet af delegeretmødets førstedag var også flere ministre, som på hver sin måde udtrykte forståelse for landbrugets position. Fødevareminister Jacob Jensen vil være hjælperytter for dansk landbrug. Han vil hjælpe landbruget med at holde arbejdspladserne, væksten og produktionen i Danmark. Troels Lund Poulsen er selv rundet af landbruget. Han forstår det meget tekniske og dybt komplicerede landbrugspolitik bedre end nogen andre politikere.
Endelig medvirkede børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S), som sammen med Venstres ordfører på området, Anni Matthiesen, sammen kunne afsløre, at landbruget får sit eget videncenter.