Spiras med i klimapartnerskabsaftale i Haderslev
De tre lokale landbrugsorganisationer, Spiras, LHN og Sønderjysk Familielandbrug, er trådt ind i en aftale med Haderslev Kommune. Parterne vil arbejde målrettet for at forbedre klimaet.
– I landbruget er vi bevidste om, at erhvervet spiller en væsentlig rolle i klimaudfordringerne – blandt andet i forhold til CO2-udledning og kvælstofbelastning. Gennem partnerskabet får vi en stemme og dermed en mulighed for at bidrage til at udforme strategier og tiltag, der kan mindske branchens klimaaftryk. Med den grønne trepart får vi travlt med at implementere de mange store opgaver med eksempelvis udtagning af lavbundsjorde, skovrejsning, minivådområder samt at tackle udfordringerne med kvælstof.
Sådan lyder det fra Søren Laustsen, bestyrelsesmedlem i Spiras, efter underskrivelsen af en ny klimapartnerskabsaftale mellem Haderslev Kommune og de tre landbrugsorganisationer Spiras, LHN og Sønderjysk Familielandbrug. Aftalen har som overordnet mål at reducere CO2-udledningen i Haderslev Kommune med 70 procent inden 2030 samt at nå nettonul i 2050.
Derudover har parterne stort fokus på vandmiljø og på at forbedre tilstanden af fjord, dam og vandløb. For at realisere disse ambitiøse mål, er det afgørende at arbejde tæt sammen med landbruget.
Nødvendigt at stå sammen
Landbrug er stort og vigtigt erhverv i kommunen, og landbrugets aktiviteter bidrager derfor naturligt nok med en stor del af kommunens samlede CO2-udledning. Samtidig forvalter landbruget en stor del af kommunens arealer, hvilket gør, at det er nødvendigt at stå sammen og fokusere på bæredygtige løsninger for at nedbringe CO2-udledningen og forbedre vores natur og vandmiljø.
Med klimapartnerskabsaftalen vil parterne styrke samarbejdet om den bæredygtige omstilling of landbruget. Det skal gøres gennem smidig myndighedsbehandling, udtagning og omlægning af jorde og implementering af konkrete løsninger, der kan reducere udledningen af drivhusgasser fra landbruget. Der er fokus på tiltag, der vil hjælpe med at gøre Haderslev Kommune mere grøn og levere fordele for klima og natur.
Vigtige tiltag i indsatsen
Tiltagene i klimapartnerskabsaftalen vil særligt koncentrere sig om disse indsatsområder:
- Udtagning af lavbundsjorde og etablering af vådområder
- Forbedring af vandmiljøet
- Skovrejsning
- Jordfordeling
- Energi- og ressourcebrugsoptimering
- Øget biodiversitet og samtænkt natur restaurering
Klimapartnerskabsaftalen er et frivilligt, men gensidigt forpligtende samarbejde om klimamålene, som ingen af parterne kan opnå alene.