Spiras mener: Spis dansk kød – for klimaets skyld
Den nye frihandelsaftale, som EU har indgået med fire sydamerikanske lande vil i følge Henrik Jessen, formand for Spiras, vil udsætte klimaansvarlige, danske kvægbrugere for urimelig konkurrenceforvridning.
EU og de fire sydamerikanske Mercosur-lande – Argentina, Brasilien, Paraguay og Uruguay – har indgået en frihandelsaftale, som vil udsætte klimaansvarlige, danske kvægbrugere for urimelig konkurrenceforvridning. Det mener Henrik Jessen, formand for Spiras.
Med aftalen kan vi forvente øget import af billigt sydamerikansk oksekød til EU, og det er sikkert godt for den europæiske bil- og medicinalindustri. Men det betyder samtidig, at noget af verdens mest klimabelastende oksekød importeres billigt, mens vi i Danmark eksporterer kalve, på hvilke vi kunne have produceret oksekød med 3-6 gange mindre klimaaftryk.
Det hører med, at når vi importerer kød, stiller vi ikke krav til varernes CO2-udledning, mens de danske landmænd omvendt kigger ind i en CO2-afgift. Er det rimeligt…?
De danske oksekødsproducenter kan næppe stille noget op. Men til gengæld kan vi være særdeles stolte af, at den oksekødsproduktion, der udspringer som biprodukt fra mælkeproduktion, fremkommer med et meget lavere klimaaftryk end importeret oksekød fra Sydamerika.
Et af hovedprodukterne er ”Dansk Kalv”, der ud over at være et produkt med høj dyrevelfærd, også er en særdeles klimaeffektiv produktion med ca. 10 kg. CO2 pr. kg. kød.
Men ansvarsbevidste forbrugere kan gøre en forskel; De kan nemlig vælge at købe dansk oksekød, når de står ved køledisken. Ved at se på hjertemærkningen kan du vælge høj dyrevelfærd. Vælger du kalv eller ungkvæg fra Danmark, hjælper du klimaet. God og sund proteinrig kost, som er gået den naturlige korteste vej fra jord til bord.
Spis dansk. Det er godt for dig selv og for klimaet, og du støtter dansk produktion og beskæftigelse.