Spiras samlede fuldt hus til aften om trepart og akvakultur
Omkring 130 deltagere troppede op til medlemsmødet i Spiras, hvor særligt udfordringerne med kravene til kvælstofreduktionerne gav debat.
Kantinen hos Spiras i Vojens var fyldt til bristepunktet tirsdag aften. 130 deltagere var alt, hvad der kunne proppes ind, da der var inviteret til et medlemsmøde, som i høj grad havde den netop vedtagne grønne trepartsaftale i centrum her kun lige godt en uges tid efter den politiske vedtagelse og præsentationen.
Formanden for Spiras, Henrik Jessen, gav en overflyvning og en status på situationen i Spiras – både den forretningsmæssige udvikling siden fusionen for snart halvandet år siden og så det politiske arbejde. Blandt andet er der taget hul på dialogmøder med kommunerne, som får en stor rolle, når det gælder den fremtidige arealanvendelse ovenpå vedtagelsen af trepartsaftalen.
Gode intentioner i aftalen
Netop trepartsaftalen kredsede formanden også omkring. Selv om han beklagede, at det var nødvendigt for regeringen at bøje af på kravet til kvælstofreduktioner, så mente Henrik Jessen samtidig, at der var gode intentioner i aftalen. Han slog fast, at eksempelvis CO2-afgiften ikke var sat i verden alene for at få en ny afgift. CO2-afgiften skal være med til at skabe en forandring. Nu gælder det om klogt at finde frem til den mest optimale arealanvendelse – og samtidig at have blikket for de multifunktionelle muligheder.
Klimadirektør i Landbrug & Fødevarer, Anders Panum Jensen, gennemgik herefter hovedelementerne i den aftale, som politikerne i månedsvis har forhandlet om. Men nu er aftalen i hus, og den omfatter blandt andet krav om reduktioner for 1,8 mio. tons CO2e, indførelse af en CO2-afgift, rejsning af 250.000 hektar skov samt udtagning af 140.000 hektar kulstofholdige lavbundsjorde.
Treparten giver også Spiras som rådgivningsvirksomhed nye opgaver, og rådgiverne står klar, lød det fra Anders Peter Frederiksen, kst. adm. direktør. Tre af afdelingscheferne Carsten Clausen Kock, Planteavl, Lars Schmidt, Miljø, og Claus Bech Jensen, Virksomhedsøkonomi og strategi, satte treparten i sammenhæng med rådgivningen. Der blev blandt andet argumenteret for at komme i gang med virkemidler uden for dyrkningsfladen – eksempelvis minivådområder. Også når det gælder strategien, så er treparten en klar anledning til at se nærmere på, hvordan fremtiden skal se ud på bedriften.
Det sydlige Jylland i rødt
Særligt kravene til kvælstofreduktionerne rammer store dele af det syd- og sønderjyske område ganske hårdt. Det kort, som blev vist over de vandoplande, som er hårdest ramt, viser med al tydelighed, at netop store dele af det sydlige Jylland er tegnet med den røde farve.
Udover treparten var der også akvakultur på programmet. Bestyrelsesformand, emeritus, Jørgen Mads Clausen, Danfoss A/S, gav et oplæg ud fra emnet; Nye forretningsområder i landbruget. Her fokuserede han på projektet GreenScale, som bygger på et projekt med opdræt af ørreder i et lukket system med recirkulerende ferskvand.
Spiras medvirker i projektet som videnspartner.
Se videoen fra aftenens arrangement
Aftenens indlæg i kapitler:
3:52 – Akvakultur: Landbruget som leverandør af bæredygtige fisk og proteiner
v/ Jørgen Mads Clausen, bestyrelsesformand Emeritus Danfoss A/S, GreenScale
44:23 – Status på Spiras v/ Henrik Jessen, bestyrelsesformand, Spiras
1:22:35 – Den Grønne Trepart v/ Anders Panum Jensen, Miljødirektør ved L&F
2:17:41 – ”Sådan er jeg kommet i gang med minivådområder” v/ Torben Madsen
2:25:42 – Spiras rådgivningsteam