Sten fra marker skal beskytte fiskene i Lillebælt
Ved Gl. Ålbo i Lillebælt er et større stenrev på vej til at skabe bedre vilkår for fiskene i Lillebælt. Til det skal der bruges 3.000 ton sten, som blandt andet hentes hos landmænd i en radius på 50 km fra Kolding havn.
Forleden indgik SVM-regeringen, SF, De Konservative, De Radikale og Enhedslisten en aftale om Danmarks første havnaturfond nogensinde. 500 mio. kroner afsættes frem mod 2030 til at genetablere de stenrev, der systematisk er blevet ødelagt, fisket væk, hevet op og brugt til andre ting. Pengene kommer fra den grønne fond.
Mange af stenene til de nye stenrev vil bestå af overskydende granit fra Norge.
Stenrev del af løsning
I Kolding Stenbank er man allerede i gang med at etablere stenrev.
De planlægger nemlig at bygge et stenrev på 1.000 kvadratmeter i Lillebælt, tæt på Gammel Ålbo sydøst for Kolding, i et forsøg på at genvinde fiskebestanden.
Henning Bech-Larsen, bankbestyrer for Kolding Stenbank, mener, at fiskene har brug for flere levesteder, hvor de kan trives, og et stenrev kan være en løsning.
– Hvis du er en lille fisk i Lillebælt, så har du ydre trusler i form af større fisk, skarv, sæler og marsvin, og så er det godt med et stenrev, hvor de kan gemme sig i hulerne og vokse, fortæller Henning Bech-Larsen.
Radius af 50 km
Kolding Stenbank, der handler med sten og ikke penge, skal finde over 3.000 tons sten til at bygge stenrevet. Derfor beder de landmænd i en radius af 50 km fra Kolding havn om hjælp til at indsamle sten.
Landmand og bestyrelsesmedlem hos Spiras, Søren Bloch fra Nr. Stenderup nord for Kolding, har allerede doneret sit første læs sten, der vejer 25 tons, til projektet. Søren Bloch ser dette som en mulighed for at hjælpe med at forbedre sundheden i fjordene, da han også nyder at fiske i sin fritid.
Større end håndbold
For at skabe det mest optimale miljø for fiskene, skal stenene være større end en håndbold. Dette vil give mange skjulesteder for både små og store fisk.
Selvom et stenrev ikke er den endelige løsning på alle havmiljøproblemer, ser Henning Bech-Larsen det som et positivt skridt i den rigtige retning:
– Vi har fisket sten op af havet i over 100 år, og nu er lægger vi dem tilbage.
Kolding Stenbank forventer, at stenrevet vil være fuldt udbygget og klar til at huse fisk inden for de næste tre år.
Har du sten?
Bor du i en radius af 50 km fra Kolding havn, og har du sten, der kan bruges i stenrev, så kontakt venligst bankbestyrer Henning Bech-Larsen på henbe@kolding.dk, 2764 9403.