Truende CO2-afgift stort emne på Spiras’ generalforsamling
Knap 300 medvirkede ved Spiras’ første generalforsamling i Agerskov-Hallen. Formanden Henrik Jessen forstår de frustrationer og bekymringer, mange af hans kolleger giver udtryk for. Men lige nu er der brug for ro, så forhandlingerne i den grønne trepart kan gå sin gang.
– Uanset hvilken af Svarerudvalgets modeller, der skulle gå hen og blive til virkelighed, så er der udsigt til produktionstab for landbruget. Det kan vi ikke være tilfredse med, og det tror jeg også, at Landbrug & Fødevarer ved og arbejder på at få ændret.
Sådan lød det fra Henrik Jessen, formand for Spiras, da han aflagde beretning på landboforeningens første ordinære generalforsamling efter sidste års fusion. Den truende CO2-afgift kom til at fylde en del i løbet af aftenen, hvor en del af medlemmerne udtrykte deres klare utilfredshed med en afgift.
– Med Landbrug & Fødevarers formand Søren Søndergaards deltagelse i den grønne trepart er vi med inde ved bordet. Landbruget har fået sæde sammen med andre organisationer som eksempelvis Danmarks Naturfredningsforening. Søren gør sit bedste for at påvirke den endelige anbefaling, men det bliver svært, og vi skal ikke forvente, at han kommer ud af forhandlingslokalet med et budskab om, at CO2-afgiften går væk. Vi kan ikke ignorere, at der politisk er et stort flertal for at indføre en afgift.
– Men jeg vil også godt fremhæve, at de frustrationer og ikke mindst bekymringer, som mange udtrykker, skal have sin plads, for ellers er de i risiko for at vokse sig større. Der skal heller ikke være tvivl om, at vi i hele forløbet og i valgkampen forud for folketingsvalget i 2022 har argumenteret for, at vi kan nå i mål uden en afgift, lød det fra Henrik Jessen.
I sin beretning opfordrede formanden også landmændene til at gå aktivt ind i mulighederne for investeringer i energi i forbindelse med den grønne omstilling.
– Der opstår en energiklynge omkring landbruget, uanset om det gælder grønt kulstof, pyrolyse eller biogas. Men vi skal huske at kræve betaling, sagde Henrik Jessen, som også slog til lyd for at sætte yderligere fart på etableringen af minivådområder.
Flot resultat
Årsregnskabet blev gennemgået af Spiras’ nye administrerende direktør, Lene Gade Hovmøller. Hun udtrykte sin tilfredshed med, at der i et fusionsår er lykkedes at nå et overskud på knap 4,8 millioner kroner.
– I en fusion er der naturligt ekstra omkostninger, men resultatet viser, at der udover arbejdet med fusionen er lykkedes også at holde fokus på den daglige forretning. Det skal medarbejderne have en stor del af æren for, lød det fra Lene Gade Hovmøller.
Årsregnskabet viser også, at omsætningen er steget mere end omkostningerne, gælden er reduceret, og der er en pæn egenkapital. Der er et stort likviditetsberedskab.
I forbindelse med fusionen glædede Lene Gade Hovmøller sig over, at langt de fleste af medarbejderne er blevet på deres pladser.
– Det er ikke usædvanligt ved fusioner, at der kan opstå utryghed og give ansatte anledning til at se andre veje. Her hos Spiras kan vi konstatere, at vi har en fastholdelsesprocent på 94. Det er vi rigtig glade for, sagde Lene Gade Hovmøller.
Sammen med vicedirektør Anders Peter Frederiksen gav hun en indblik i, hvad der aktuelt arbejdes på i Spiras. Eksempelvis blev det nævnt, at der arbejdes på at finde de rigtige prismodeller, efter at de tre tidligere foreninger er lagt sammen til én.
Tankevækkende afslutning
Under eventuelt rettede Henrik Jessen en stor tak til Hans Damgaard, der har valgt at udtræde af bestyrelsen.
Generalforsamlingen, som bød på en længere debat- og spørgerunde, blev rundet af med et tankevækkende og spændende indlæg af Flemming Splidsboel Hansen, seniorforsker og ekspert i global sikkerhed, omkring krigen mellem Ukraine og Rusland.
Årsrapporten er landet
På trods af de omkostninger, som nu engang følger i kølvandet på en fusion, så lander årets resultat med et plus. Det viser, at der sideløbende med fusionsprocessen har været muligt også at holde kursen, når det gælder den daglige drift. Det giver forhåbninger og grobund for yderligere vækst på sigt.