Ukrainere kan bo, arbejde og læse i Danmark til 2025
Der er fortsat usikkert, hvordan krigen og forholdene i Ukraine vil udvikle sig. Derfor forlænges særlov for flygtninge, og ukrainske ansatte under loven kan blive til 2025.
Særloven for ukrainske flygtninge, der blandt andet giver dem mulighed for at arbejde og gå i skole i Danmark samt benytte sig af sundhedsydelser, forlænges med et år, så den gælder til marts i 2025.
Det oplyser Udlændinge- og Integrationsministeriet.
EU-landene er på et rådsmøde torsdag blevet enige om at forlænge den midlertidige beskyttelse af de ukrainske flygtninge, fortæller Ritzau.
Men et flertal i Folketinget har alligevel valgt at forlænge særloven. Der kan dog blive brug for justeringer af den, siger udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S).
– Desværre er der ikke udsigt til, at Putins barbariske angrebskrig i Ukraine stopper foreløbig. Det er en helt ekstraordinær situation, og derfor er det også det eneste rigtige, at vi forlænger særloven.
– Mange ukrainere er trods deres svære situation lykkedes med at få arbejde her i landet, hvilket jeg synes er meget positivt. Vi vil efterfølgende se nærmere på, om der er behov for justeringer af særloven.
Godt halvdelen er i arbejde
Knap 40.000 flygtninge fra Ukraine har fået midlertidigt opholdsgrundlag efter særloven. Langt de fleste er ligeledes blevet visiteret til en bolig. 908 har fået afslag på midlertidigt ophold.
Særloven blev vedtaget i marts 2022. Rusland havde i februar samme år invaderet Ukraine.
På Det Nationale Integrationsbarometer fremgår det, at 53 procent af de voksne ukrainere i Danmark er i arbejde.
Erhvervslivet har i længere tid presset på for at få særloven forlænget. De ukrainske flygtninge stod indtil nu til at skulle forlade landet i marts 2024.
De flygtninge, der på deres arbejde har en opsigelsesperiode på tre måneder, ville i så fald skulle have været opsagt i december i indeværende år. Det undgås altså nu.