Vil du også dyrke huse på din jord?
Er der et stykke af din jord, som du overvejer at dyrke huse eller energi på? Så var der gode råd og tips at hente hos Spiras, Geopartner og Nodo arkitekter tirsdag 30. januar, hvor de gik på banen med et fyraftensmøde for lodsejere.
– Når du afvikler grise, skal du måske udvikle byen.
Arkitekt Arne Nielsen fra Nodo arkitekter var sprængfyldt med gode råd og inspiration til, hvordan man som lodsejer kan udvikle dele af sine arealer til boligområder, seniorfællesskaber og rekreative områder.
– Uanset størrelsen på arealet er der masser af muligheder. Først og fremmest skal du lægge et godt budget og sætte et stærkt hold af rådgivere, landinspektører og andre relevante. Og så skal du tænke på, hvad du med arealet kan gøre for byen eller kommunen for at skabe sammenhængskraft, sagde han.
Og det med at gøre sit projekt synligt – og gerne lækkert – for omgivelserne har ifølge arkitekten stor betydning:
– Giv det et navn, et logo og gerne facebook og hjemmeside, så folk altid kan føle sig informeret. Vær engageret og til stede ved borgermøder m.m.
Deltagerne fik masser af inspiration fra fx et stort projekt ved Låsby, Langvad Bakker på 20 hektar, til Bakkely ved Hadbjerg, hvor 16 boliger skyder op på 1,2 hektar.
Arkitekt Arne Nielsen fra Nodo arkitekter kom med masser af tips & tricks til, hvordan man kan gribe et udviklingsprojekt an – om vigtigheden af at være engageret og synlig samt om at sætte et stærkt rådgivningshold fra starten.
Styr på alle faserne
Selv om idéerne kan sprudle, så er der en lang række forhold, som det er vigtigt at forholde sig til, det er byudvikling eller solceller, der skal på din jord.
– Der er en lang række af planer lige fra statslige og regionale planer til kommuneplanen, der revideres hvert fjerde år. Den er ikke bindende for den enkelte grundejer, som lokalplanen er. Men ønsker man at påvirke kommuneplanen, kan man altid sende sin ønsker for et areal til kommunen, fortæller landinspektør Carsten Angermair Elfrom fra Geopartner.
Han ridsede de vigtigste faser af et udviklingsprojekt op fra forundersøgelse til realisering og drift og understregede, at sådanne projekter tager tid – lang tid – og at det er vigtigt at søge rådgivning, så man kan få en realistisk vurdering af, hvad man kan få ud af at dyrke huse eller energi på sin jord.
Rift om jorden
Geopartner satte også fokus på reglerne ved udstykning, arealoverførsel, sammenlægninger samt de tilladelser, der skal indhentes fra en række myndigheder, mens advokat Mette Hjøllund-Jensen gennemgik de juridiske punkter, man skal være særlig opmærksom på, om man vil leje ud, sælge, gøre det hele selv eller noget helt fjerde.
– Vær især opmærksom på arealstørrelsen samt at optionsperioden ved fx sol- og vindanlæg ikke er for lang. Den bør indeholde krav om, at der skal sendes ansøgning til kommunen inden for fx seks måneder. Og har i et generationsskifte på vej, så få det på plads inden projektet går i gang, lød det fra Mette Hjøllund-Jensen inden afdelingschef hos Spiras, Anders Andersen, rundede af:
– Samfundet er i udvikling, og der er rift om, hvad jorden skal anvendes til. Det er naturligvis landbrug, men også erhvervsområder, boliger, rekreative områder, biogas, sol og vind, skov osv. Derfor er det vigtig, at du som lodsejer forholder dig til, om du vil være aktiv eller passiv udvikler – og måske sammensætter et gårdråd eller bestyrelse, der kan hjælpe dig med at lægge strategien.
Afd. chef for udvikling og energi hos Spiras, Anders Andersen, talte bl.a. om, hvordan dit projekt giver værdi.
Nodo arkitekter, Geopartner og Spiras planlægger lignende arrangementer i Aabenraa og Odense i det tidlige forår. Se mere på spiras.dk/kalender.